[Namens 't bestuur febr/mrt '19]

Het is inmiddels februari als u ons infoblad Meer/Senioren weer ontvangt.
Er is het afgelopen jaar heel wat gebeurd binnen de vereniging en binnen het bestuur hebben wat verschuivingen plaatsgevonden.

Een paar activiteiten zijn wegens omstandigheden stopgezet. Een aantal activiteiten begeleiders is gestopt vanwege hun hoge leeftijd.

Positief is dat er in het afgelopen jaar een goede samenwerking tot stand is gekomen tussen de SvHN  en de overige ouderenbonden, de KBO, PCOB, SvHZ en de Stichting Seniorenraad. Als voorbeeld nemen we even het verkiezingsdebat van 5 november j.l. , door de gezamenlijke ouderenbonden georganiseerd en met groot succes. Deze vorm van samenwerking hoopt het bestuur in dit nieuwe jaar voort te zetten.

In dit verband het volgende: de KBO organiseert op 10 april een presentatie  met als onderwerp aneurysma's bij senioren.

Het gaat om de AAA-aandoening bij senioren (Aneurysma Aorta Abdominalis). Dit is een levensbedreigende verwijding van de buikslagader. Jaarlijks sterven in Nederland minstens 1000 senioren door het scheuren van zo'n aneurysma. De Aortastichting wil dit zo veel mogelijk voorkomen door het bevorderen van preventief onderzoek en tijdige behandeling. Met een eenvoudige echometing van de buikslagader kan meestal snel worden vastgesteld of er mogelijk sprake is van een aneurysma.

Het bestuur van de SvHN is uitgenodigd om bij deze presentatie aanwezig te zijn en zo kunnen wij u nader informeren over de mogelijkheid om preventief een echo te laten maken.

Het bestuur is het afgelopen jaar ook vertegenwoordigd geweest bij de Meer Voor Elkaar netwerk bijeenkomsten van de gemeente. Dit is vooral van belang voor het opdoen van kennis en wegen naar zorg voor ouderen. Op die bijeenkomsten zijn allerlei zorg instellingen  aanwezig die om beurten een korte presentatie geven over wat zij doen en wat zij voor de ouderen , met name in de zorg, kunnen betekenen.

Zo heeft het bestuur zich laten informeren over de organisatie “Saar aan Huis”. Voor wie aangenaam en onbezorgd in zijn eigen leefomgeving wil blijven wonen biedt Saar aan Huis passende hulp aan ouderen die ondersteuning nodig hebben om comfortabel en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen.

U kunt Saar inschakelen voor bijvoorbeeld het doen van (licht) huishoudelijk werk, voor wat gezelschap, koken, hulp met de administratie en om met u boodschappen te doen. De Saars, zoals ze genoemd worden, zijn goed opgeleid, hebben een ruime levenservaring en wonen in uw nabije omgeving. Zij ontlasten familie of vrienden die de mantelzorg op zich nemen voor bijvoorbeeld ouderen met dementie en Alzheimer.

Voor meer informatie kunt u de website bekijken: www.saaraanhuis.nl. U kunt ook contact opnemen met Margot Lutz, telefoon: 06 – 105 635 74.

Dan nog even het volgende: mocht u ideeën hebben voor een cursus, een presentatie of wat voor activiteit dan ook en heeft u daar voldoende deelnemers voor, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met de voorzitter.

telefoon.: 06  45 781 769

NIEUWS BESTUUR