MEER voor SENIOREN
[Deel 4] KLAVERJASSEN

 

 KLAVER-
 JASSEN

  

Iedere maand willen wij in het kort u kennis laten maken met een van de activiteiten die door de SvHN worden georganiseerd.
Wij doen dat aan de hand van 6 items.  [Tekst en foto's door: Ans van Saagsvelt]
[Geschreven: 04-2016]

 

Gezellig klaverjassen bij SvHN

 

Klaverjassen in de Jeugd van Gisteren op donderdag middag..

WELKE GROEP: KLAVERJASSEN

Donderdag vanaf 13.30 in de Jeugd van Gisteren

WIE IS DE COÖRDINATOR?

De heer en mevrouw Wim en Ria Huijsmans zorgen samen al zo'n 12 jaar voor de klaverjassers. Zij namen het stokje indertijd over van het echtpaar van Woerkom. Bijna altijd aanwezig; na vele jaren van mooie reizen met de caravan, zijn Ria en Wim nu graag veel thuis! En mochten ze eens verstek moeten laten gaan dan zijn de dames Guda van den Bos en Jos Schellings altijd bereid hun taak over te nemen.

MET HOE VELEN ZIJN JULLIE?

De klaverjasgroep bestaat uit ongeveer 60 dames en heren. Sommigen daarvan spelen ook nog een keer in de week elders, maar prijzen Ria en Wim omdat zij een goede sfeer en gezelligheid heel belangrijk vinden.

WAT DOEN JULLIE ZOAL?

Klaverjassen is een van oorsprong Nederlands kaartspel, al wordt het ook wel in het buitenland gespeeld. Er zijn een paar variaties in de spelregels. Er kan Amsterdams en Rotterdams worden gespeeld en het zal u niet verbazen dat hier de Amsterdamse variant wordt beoefend. Ook hier gaat het weer over het behalen van punten, maar ook over Roem en Mars, twee extra waarderingen in het spel.
Per tafel wordt er 2 tegen 2 gespeeld en de score wordt op een klein papiertje per partij bijgehouden. Dit wordt nauwkeurig gecontroleerd, waarna er een totaallijst van alle tafels wordt gemaakt. Die lijst wordt opgehangen in de J.v.G. zodat iedereen kan zien wie de vorige week de beste was. Deze totaallijsten worden dan weer per drie maanden verzameld en wie daar als eerste uitkomt, die krijgt een prijs! Het optellen van punten en waarderingen gaat het hele jaar door en met Pasen en Kerstmis. vooral het laatste, zijn er veel mooie prijzen te behalen..

Twee prijzen krijgt je nooit. want als dat zo uitkomt dan wint de op één na de beste de Mazzelprijs!
Een hele kunst om dit voor elkaar te krijgen voor een vrijwillige bijdrage van € 2,- per maand p.p. 

Ook hier is een systeem bedacht om te voorkomen dat je steeds met dezelfde mensen speelt. Er worden nummers uitgedeeld 1 t/m X en de laatste van elk viertal is de "stilzitter". Deze houdt zijn nummer en tafel en de rest varieert. Er zijn een paar "permanente stilzitters" zoals b.v. Ome Jan, die 97 jaar is, maar nog heel enthousiast meedoet en zeker niet stil zit.

WAAROM ZOUDEN ANDEREN OOK MOETEN KOMEN?

Dat is nu een moeilijke vraag want met 60 deelnemers kan er eigenlijk niemand meer bij. Maar omdat er toch ook weer regelmatig  afvallers zijn, is het altijd mogelijk om in goed overleg met Wim Huijsmans lid te worden van deze heel goed georganiseerde klaverjas activiteit.

UITNODIGING!

AU bent altijd welkom om een keertje te komen kijken en wie weet, als het u bevalt, dan mag u misschien wel aanschuiven. 

WIJ ZIEN U GRAAG

Heel hartelijk Welkom!

 

[Lid worden? 

de bijdrage voor deelname aan diverse activiteiten is per jaar € 10 + € 15= € 25,-]

 

      [overzicht]