Feestelijk afsluiting foto expositie gemaakt door jonge mensen met dementie

Donderdag 2 juni wordt een bijzondere en prachtige foto tentoonstelling in Het Cultuurgebouw feestelijk afgesloten. Wethouder Fouad Sidali zal één van de mensen zijn die de kans grijpt om zich door één van de fotografen te laten rondleiden langs de expositie. De foto's van deze expositie zijn gemaakt van en door jonge mensen met dementie. Op diverse dagbestedingen in Hoofddorp, Amstelveen en Aalsmeer hebben Jonge Mensen met Dementie een cursus fotografie gevolgd, onder leiding van een professionele fotograaf.

De middag start donderdagmiddag om 14:30 in het Duyckercafé. Daar wordt de middag feestelijk ingeluid, vervolgens kunnen mensen deelnemen aan de rondleiding en daarna genieten van een drankje en live-muziek van No-Bingo in het café. De middag is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Dementie wordt gezien als een ouderdomsziekte. Toch is ongeveer 10% van de mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, voor zowel de persoon met dementie als voor de directe omgeving. In Hoofddorp, Amstelveen en Aalsmeer bestaan sinds 2017 dagbestedingen die specifiek zijn ingericht voor Jonge Mensen met Dementie (JMD). In deze dagbestedingen wordt de
nadruk gelegd op de vaardigheden die mensen met dementie nog wèl hebben. Ook wordt gebruik gemaakt van hun fysieke fitheid om allerlei activiteiten te ondernemen.

De cursus fotografie sluit daar op aan: zowel de creatieve als praktische kant van het nemen van foto’s wordt onderwezen. Bovendien is aan de cursus een doel verbonden: meer bekendheid over JMD, erkenning dat er een specifieke behoefte is aan activiteiten en uitbreiding van de dagbesteding voor deze groep. Een ‘reizende’ expositie van de foto’s helpt dit kenbaar te maken. Na Villa Randwijck en de bibliotheek in Amstelveen is de expositie nu dagelijks te zien tijdens de openingstijden van Het Cultuurgebouw in Hoofddorp t/m 8 juni 2022.

De fotocursus is mogelijk gemaakt dankzij fundraising en inzet van vrijwilligers van Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA). RANA werkt voor deze cursus en expositie samen met de Projectgroep Jonge Mensen met Dementie.
Zie ook de website van RANA: https://www.rotary.nl/amstelveennieuweramstel/